Et ur som gave har tilbage i tiden været en stor ting. En far forærede sin søn sit eget ur. En datter arvede sin bedstemors ur osv.
Sådan helt lavpraktisk skal et ur vise klokken. Dernæst er der så meget mere at sige i dag om et ur end blot dets funktionalitet. Det er godt at have med i sine overvejelser, når mange køber til andre.
Armbåndsurets forandring
Der er noget personligt over særligt et armbåndsur. Her kan man markere personlighed og stil. Faktisk er uret ikke så meget til for at kunne holde styr på klokken i dag. Dertil bruger mange deres mobiltelefon.
For mange er uret lige så meget et smykke og en accessory, et tilbehør, som det er en nyttegenstand. Derfor er det nødvendigt at kende modtageren godt, når man vil give et ur som gave.
Er det til en ung, skal det måske være det allernyeste inden for ure. Er det til en ældre person, skal det være brugervenligt med tal, der kan læses af gamle øjne, og remmen skal være behagelig.
Investering eller trend
Når du køber ur til andre, skal du gøre op med dig selv, om købet er en investering i form af et kostbart ur med mange års garanti. Eller om det mere handler om en trend-markerende accessory.
Et billigere ur kan skabe glæde og stilmarkering her og nu, men holder muligvis ikke på den lange bane. Er uret til en konfirmand skal man altså beslutte, hvilken værdi gaven skal have: Investering eller trend.
Vægur – nytte og pynt
Vægurene har fået en ny plads i hjemmene. De findes både i små og store udgaver. Fra bittesmå æggeure til de kæmpestore, der placeres på en central væg.
Begge viser klokken. Begge er nyttige. Men hvor det lille undseelige digitale æggeur er rent funktionelt, kan det store ur udfylde endnu en rolle i hjemmet. Som med armbåndsuret kan det tilføre stil og kant til rummet. Og det er ud fra et helhedsindtryk, at et vægur vælges, så det passer ind i det rum og det hjem, hvor det skal hænge.
Unikt eller klassisk
Der findes helt unikke vægure, som næsten er kunstværker i sig selv og udfylder en plads på væggen som et sådant. Et klassisk vægur tiltrækker sig mindre opmærksom, men tilfører til gengæld tradition og noget stilrent til rummet.
Husk hvem du skal give gaven til. Tænk mindre på, hvad du selv godt kan lide og mere på, om det falder i modtagerens smag.
Som i gamle dage, hvor man indgraverede initialer på bagsiden af et armbåndsur, er dette stadig en måde at gøre gaven meget personlig på. En idé er dog at vente, til efter du ved, om modtageren ønsker at beholde uret.
Byttegaranti
Sørg altid for, at uret kan byttes. Og er det et kostbart ur, skal det også have en medfølgende god garanti. De kostbare ure er en god idé at købe lokalt, så de kan leveres til reparation m.m.