Køb tøj online: Sådan finder du den rigtige størrelse og pasform

Dame sidder på gulv med sin bærbar computer

Mange køber tøj online. Det er både nemt og hurtigt og kun nogle klik væk. Men nogle gange kan det være svært at ramme den rigtige størrelse, når man ikke fysisk har mulighed for at prøve tøjet på. Derfor kommer der her en kort guide til, hvordan du finder ud af, om tøjet passer.

1. Hvilken slags tøj er du på udkig efter?

Størrelse og pasform kommer for det første an på, hvilken slags tøj du er på udkig efter. Er det en kjole? En bluse? Bukser? Eller en jakke? Der er stor forskel på hvilke størrelser man plejer at bruge foroven og forneden. For det andet, er det vigtigt at kigge på pasformen. Er det et stykke tøj, der skal sidde løst eller stramt? Og hvordan vil man selv gerne have, at det sidder? Man kan godt købe en lidt større t-shirt, end man plejer, hvis man fx gerne vil have en oversize pasform.

2. Kig på modellen

Tit når man køber tøj online, kan man se tøjet siddende på en model. Et tip er, at kigge på, hvordan tøjet sidder på modellen både fra forsiden, bagsiden og siden. Nogle gange er det også muligt at se et kort videoklip, hvor modellen bevæger sig naturligt med tøjet på. Andre gange står der også skrevet, hvilken størrelse tøj modellen har på, og evt. hvor høj vedkommende er.

3. Lur størrelsesinformationerne af

Inde på de forskellige onlinesider med tøj, kan de være behjælpelige ved at skrive, hvis de ved, at en given model eller et bestemt tøjmærke er større eller mindre i størrelsen end fx en normal ’medium’ eller en normal størrelse ’39’. Andre gange står de præcise tøjmål skrevet, så man med et målebånd kan måle sig frem til højde, længde og bredde ift. til ens egen krop.

4. Vær opmærksom på forskellene tøjstørrelserne imellem

Vær opmærksom på hvordan tøjstørrelserne er angivet. Der er nemlig forskel på om det fx er europæiske, amerikanske eller asiatiske størrelser. En europæisk ’medium’ kan nogle steder svare til en amerikansk ’small’. Eller en amerikansk størrelse 40, kan svare til en europæisk størrelse 42. Ofte findes der tabeller inde på den pågældende hjemmeside, hvor du kan lure det af.

5. Hvad er tøjet lavet af?

Det kan også være smart at kigge på hvilket slags materiale, tøjet er lavet af. Fx kan tøj i bomuld godt skrumpe lidt i vask. Hvor uld helst ikke må vaskes i vaskemaskinen, men ved håndvask, fordi det skrumper en del. Undersøg evt. om der er stretch i materialet, dvs. om det giver sig. Det kan især være ift. bukser, jeans og skjorter.

6. Hvis tøjet sidder forkert, kan du sende det retur

Hvis man er meget i tvivl om, hvilken størrelse man skal vælge, må man gerne bestille det samme stykke tøj i flere forskellige størrelser. Så er man på den sikre side og har mulighed for at prøve tøjet på derhjemme foran spejlet. Den forkerte størrelse kan bare sendes retur. Det er især en fordel på de hjemmesider, hvor der er gratis retur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *